18 lutego 2017

Obłędne oponki w sam raz na „tłusty czwartek”

Tłusty czwarte już za chwilę. 
Zastanawialiście się co fajnego można na ten dzień upichcić?
Z pączkami jest trochę za dużo roboty.


Chciałam pokazać Wam przepis, który towarzysz mi już od wielu lat. Jest szybki w wykonaniu, niesamowicie prosty. Jedyna niedogodność to fakt, że potrzeba do tej roboty dwie dodatkowe ręce.
Bo kiedy my wycinamy kolejne ciastka, druga osoba obsmaża je w tłuszczu.


Składniki:
  • 3/4 filiżanki/kostki masła -- moja filiżanka ma 250 ml pojemności!
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 filiżanki maślanki
  • 6 filiżanek mąki (można ewentualnie dodać trochę więcej)
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kieliszek alkoholu
  • około 1 kg smalcu do smażenia
Wszystkie składniki, w tym połowę podanej ilości mąki wrzucamy do głębokiego naczynia 
i miksujemy. Po zarobieniu ciasta stopniowo dosypujemy pozostałą ilość mąki i wyrabiamy bardzo „luźne” ciasto. Całość dzielimy na 3-4 części.
Pojedyncze części rozwałkowujemy na grubość 1 cm na blacie podsypanym mąką, a resztę ciasta przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.


Z placka wykrawamy kółka szklanką, a środki kieliszkiem. I od razu smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez 2-3 minuty na jedną stronę.
Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem.


I gotowe! Szybkie i smaczne :-) Z podanej ilości otrzymujemy około 70 oponek.

Życzę smacznego :-)


P.S. Nie należy obawiać się alkoholu w cieście. Powoduje on, że podczas smażenia oponki nie piją zbyt dużo tłuszczu z patelni, a aromat całkowicie się wysmaża i nie jest wyczuwalny.