7 sierpnia 2015

Wakacyjne wariacje z bobem

Dawno nie propagowałam nic zdrowego do jedzenia.
Moja dzisiejsza propozycja to duszone warzywa, które są tak wyśmienite, że zawartość garnka znika w oka mgnieniu.


Do wykonania dania potrzebujemy:
  • pokrojone w grubą kostkę 2-3 cebule,
  • pokrojone 2-3 ząbki czosnku,
  • pokrojone w talarki 2-3 marchewki,
  • paseczki z 1 dużej lub 1,5 papryki,
  • średnia cukinia pokrojona w talarki ćwiartki,
  • ugotowany i obrany bób,
  • zielenina
  • pomidory lub domowy przecier pomidorowy.

Ilości celowo podaję do wyboru w zależności co kto lubi składniki można dowolnie zmieniać.
Zaczynamy od przesmażenia na maśle czy oleju cebulki po około 5-ciu minutach dodajemy czosnek, następnie resztę warzyw – oprócz bobu. Warzywa obsmażamy krótko 2-3 minutki zalewamy przecierem pomidorowym lub dajemy pokrojone w duże kawałki 3 pomidory. To zapewni nam odpowiednią ilość płynu do duszenia. Jeśli zachodzi taka potrzeba można dolać odrobinę wody. Warzywa możemy dusić dłużej do miękkości lub żeby były jak dobrze ugotowany makaron al dente. Następnie dodajemy zieleninę, oregano, bazylię, sól, pieprz do smaku, dorzucamy bób, żeby się zagrzał. I możemy danie serwować. U mnie w domu króluje kasza jaglana


więc to ona będzie dzisiaj gościem honorowym.

Proste, smaczne i mało skomplikowane. Wierzch dania możemy ubrać kawałkami oscypka lub innego sera, który ma swój skomplikowany charakter.

Zachęcam gorąco do wypróbowania tej propozycji, dopóki mamy, świeże, sezonowe warzywa.
Smacznego :-)