14 listopada 2014

Czarny kawior ze sklepu ze zdrową żywnością


Niewiele z Was wie o tym, że przez kilka lat nie jadłam mięsa.
Żeby moja dieta nie była uboga w składniki odżywcze i białko musiałam szukać wartościowych zamienników. Pomimo, że do „nałogu” wróciłam z tamtego okresu pozostało mi kilka perełek, które do dnia dzisiejszego mają swoje honorowe miejsce w mojej kuchni.

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest jedna z ciekawszych odmian soczewicy o nazwie Beluga.





Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga jest niezwykle pożywna i smaczna. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.


Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 334 kcal (1334 kJ)
Białko- 26,0 g
Węglowodany- 51,9 g
Tłuszcz- 1,9 g

Nie wymaga wcześniejszego namaczania. Przed gotowaniem soczewicę czarną należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Czas gotowania to około 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dosalamy ją i wtedy mamy doskonałą przekąskę samą w sobie lub wyśmienity dodatek do sałatek czy tez dań gorących.
Opakowanie 400g kosztuje w granicach 10-12 zł. A jest to ilość , która starczy na wiele potraw, ponieważ podczas gotowania soczewica lekko zwiększa swoją objętość.
Dodam jeszcze ,że ze wszystkich odmian jakie miałam okazję do tej pory próbować ta ma najfajniejszy smak, taki lekko orzechowy.

A oto jak prezentuje się na talerzu



Lubicie takie nietypowe dodatki?